Mięso

Mięso

W ofercie sklepu “Domino” znajdą Państwo zawsze świeże mięso, które sami pozyskujemy  w naszym zakładzie jedynie z polskich tusz od lokalnych rolników. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy Państwu najwyższej jakości wyroby, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.

b/s- bez skóry z/s- ze skórą
b/k- bez kości z/k- z kością
b/g- bez głowy z/g- z głową

Boczek łuskany b/s

Boczek łuskany to kwintesencja niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealnie nadaje się do wędzenia, gotowania, pieczenia i duszenia, zatem można go przyrządzić według własnych upodobań smakowych.

Boczek łuskany z/s

Podobnie jak poprzednik charakteryzuje się oryginalnym smakiem i aromatem. Jedyne co go wyróżnia to obecność skóry. 

Głowy wp.

Idealne do domowych wyrobów masarskich. Ze względu na swoje właściwości odżywcze nadają się jako dodatek do produkcji pasztetów, farszów i galaret. 

Golonka przednia z/k

Bardzo aromatyczne mięso, które w prosty sposób odchodzi od kości. Charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem oraz mniejszą ilością mięsa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, idealnie nadają się do galaretek. 

Golonka tył z/k

Element tylny szynki. Znacznie większa ilość mięsa, w porównaniu do golonki przedniej, które charakteryzuje się kleistością oraz obecnością skóry. Idealna do przyrządzania na wiele sposobów. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do galarety. 

Kark b/k

Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą, mniejszą ilością tłuszczu oraz niepowtarzalnym smakiem. Można ją przyrządzać na różne sposoby. Najlepiej sprawdza się w roli steków i kotletów.

Kolanka

Mięso charakteryzuje się kleistością, dzięki czemu jest smakowite, a w procesie przygotowania nie traci soczystości i staje się miękkie. Idealnie nadaje się jako składnik galaretek. 

Końce żeber

Odcięte od żeber, bardzo mięsiste odcinki. Charakteryzują się chrząstkami zamiast kości.

Kości karkowe

Kości karkowe obdarzone są w mięso bez przekrwień. Idealnie nadają się do gotowania polskich zup nadając im niepowtarzalny smak.

Kości schabowe

Ich głównym atutem jest niska cena przy wysokiej jakości mięsa oraz niebanalnym smaku. Najczęściej wykorzystuje się je do gotowania tradycyjnych, polskich zup.

Łopatka b/k 3D

Łopatka bez skóry, kości, mięsa krwawego oraz chrząstek. Jest jędrna i elastyczna, charakteryzuje się swoistym zapachem.

Mięso kl.II 50/50

Mięso tłuste, które składa się pół na pół z mięsa chudego oraz tłuszczu, mało ścięgniste. Znajduje szczególne zastosowanie w przygotowaniu kiełbas.

Mięso kl.II chude

Mięso chude, z niewielką zawartością tłuszczu. Bez ścięgien.

mięso kl.II 60/40

Jak sama nazwa wskazuje, mięso tłuste, z zawartością tłuszczu sięgająca maksymalnie 40%. 

Mięso kl.III

Mięso chude, ścięgniste z niewielką zawartością tłuszczu. Charakteryzuje się jasnoróżową barwą oraz niepowtarzalnym smakiem i swoistym zapachem świeżego mięsa. 

Mięso mielone

Mięso mielone, rozdrobnione na niewielkie kawałki. Bardzo smaczne i aromatyczne. Najczęściej wykorzystywane do przyrządzenia kotletów mielonych, pulpetów i jako dodatek do spaghetti.

Mostki wp.

Mostki wieprzowe stanowią idealną bazę do zup, ale świetnie sprawdzą się również w towarzystwie ziemniaków i kaszy.

Nogi wp.przód

Nóżki wieprzowe charakteryzują się dużą zawartością mięsa oraz grubą warstwą skóry. Idealnie sprawdzą się do gotowanie zup oraz bulionów na galaretę.

Ogonówka wp.(mięsień czterogłowy)

Charakteryzują ją oryginalny smak oraz aromat. Najczęściej stosowana do wyrobu szynek.

Ozory

Są elementem pobocznym przyrządzanych wyrobów. Można je wykorzystać na wiele sposób, na przykład do przyrządzania galaret i ozorów, lub usmażyć i podać z odpowiednim sosem. Dobre na salceson.

Pachwina

Niezwykle delikatna i smaczna, porównywalna do boczku, ale charakteryzuje się nieco większą zawartością tłuszczu.

Płuca wp.

Charakteryzują się delikatnym smakiem, dzięki czemu przypadną do gustu osobom, które preferują łagodne mięsa. Nadają się zarówno do zup, jak i przyrządzenia na różne sposoby, szczególnie jako farsz do pierogów.

Podgardle b/s trójkąt

Mięso niezwykle smakowite. Charakteryzuje się obecnością tłuszczu. Podczas obróbki termicznej nie traci swojego aromatu oraz soczystości.

Podgardle z/s trójkąt

Bardzo umięśnione mięso o gładkiej powierzchni. Charakteryzuje się
niepowtarzalnym smakiem i swoistym zapachem.

Polędwiczki wp

Jeden z najczęściej kupowanych elementów mięsa wieprzowego. Charakteryzują się niebanalnym smakiem i aromatem. Można je przyrządzać na wiele sposobów.

Półtusza b/g

Przeznaczona dla miłośników domowych wyrobów. Świeże, najwyższej jakości mięso idealnie sprawdzi się do produkcji wyrobów masarskich.

Półtusza z/g

Podobnie jak poprzednia, przeznaczona dla osób, które zajmują się produkcją domowych wyrobów masarskich. Jedyne, co ją wyróżnia to obecność głowy.

Sadło wp.

Idealne i o swoistym zapachu świeżego mięsa. Przeznaczone do wytapiania tłuszczu i smalcu.

Schab b/k

Bardzo smaczne, chude mięso. Jedno z najczęściej wybieranych przez konsumentów ze względu na możliwość różnorodnego przyrządzenia.

Schab z/k kotlet

Kawałki schabu stanowiące część kręgosłupa. Jak sama nazwa wskazuje przeznaczone na kotlety. Charakteryzują się oryginalnym smakiem i aromatem.

Serca wp.

Serca są bogate w liczne substancje i witaminy niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Idealnie sprawdzą się jako element gulaszu.

Skórki wp.

Najczęściej podawane w małych kawałkach. Można je przygotować na wiele sposobów. Idealne jako przekąska lub dodatek do potraw.

Słonina b/s

Wykorzystuje się ją do wielu dań, aby nadać im niepowtarzalnego smaku. Wytopiony z niej smalec można używać jako alternatywę oleju do smażenia.

Szynka b/k 3D bez górnego zrazu

Mięso o niepowtarzalnym smaku, charakteryzujące się niewielką zawartością tłuszczu. Wart uwagi jest również aromatyczny zapach.

Szynka b/k 4D

Szynka bez kości, chrząstek, skóry oraz krwawego mięsa. Bardzo smaczna i aromatyczna. Można ją przyrządzać w różnych formach.

Szynka dolny zraz

Jedno z cenionych mięs posiadające grubsze włókna mięśniowe. Można je przygotowywać na wiele sposobów. 

Szynka górny zraz extra

Niezwykle delikatna, posiada mniejsze włókna mięśniowe. Można ją przyrządzać na wiele sposobów.

Szynka z/k

Charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Można ją przyrządzać na wiele sposobów.

Wątroba wp.

Wątróbka jest bogatym źródłem witamin. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem. W polskiej kuchni najczęściej stosuje się ją do przyrządzenia gulaszu.

Żeberka

Skład żeberek obejmuje kość oraz niewielką ilość mięsa o jasnoróżowej barwie, które charakteryzuje się niebanalnym smakiem. Można je przygotować na wiele sposobów i podawać w towarzystwie ziemniaków.

Żeberka schabowe

Mięso bardzo delikatne, charakteryzujące się niewielką zawartością tłuszczu. Można je przyrządzić w dowolnej formie.