Wędzonki tradycyjne

Wędzonki tradycyjne

Wędzenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności. Polega na konserwowaniu żywności za pomocą dymu, dzięki czemu produkty żywnościowe uzyskują charakterystyczny smak i niespotykany aromat. 

Baleron Wędzony

Baleron wędzony

Najwyżej ceniona, obok szynki, polska wędlina. Baleron powstaje z peklowanej i wędzonej karkówki wieprzowej. Co ciekawe, baleron został zarejestrowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny w 3 województwach: małopolskim, lubelskim i warmińsko-mazurskim.

31,90zł/kg

Boczek Marysieńki 1

Boczek marysieńki

Boczek może stanowić surowiec potraw gotowanych, pieczonych, smażonych oraz być wykorzystywany w przetwórstwie. Popularne na polskim rynku parzone wędzonki również mogą być wytwarzane z użyciem boczku. Co ciekawe, w 2018 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrował - pod nazwą produktów tradycyjnych- ponad 20 rodzajów boczku.

30,90zł/kg

Boczek wędzony

Boczek wędzony

Jednym z uznawanych za produkty tradycyjne jest boczek wędzony, wytwarzany w województwie łódzkim, podkarpackim, podlaskim, lubelskim i warmińsko-mazurskim. Z racji metody konserwacji, której został poddany, posiada charakterystyczny smak, wierzchni wygląd i aromat.

23,90zł/kg

Kości wędzone

Idealnie sprawdzą się jako składnik wszelkiego rodzaju zup - żurku, kapuśniaka, zupy ogórkowej, grochówki, kwaśnicy, bogracza i nie tylko. Nadają one niepowtarzalny smak i zapach każdej potrawie i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsza.

4,40zł/kg

Pachwina wędzona

Pachwina wędzona

Kolejnym polskim produktem tradycyjnym jest pachwina wędzona. Cieszy się ona szczególnym uznaniem w województwie łódzkim. Może stanowić dodatek do obiadu jako skwarki.

16,90zł/kg

Polędwiczka wędzona

Polędwiczka wędzona świetnie sprawdzi się podana w formie wędliny, na przykład ze świeżym chlebem, albo jako dodatek do sałatki. Może być również podana na półmisku z innymi wędlinami. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom tradycyjnych, polskich smaków.

34,90zł/kg

Schab Wędzony Marysieńki

Schab wędzony Marysieńki

Schab jest pozyskiwany z wieprzowiny i zwykle kojarzy się z kotletem schabowym, podawanym z reguły z ziemniakami i surówką, jako typowy polski obiad. Jednak może on być również pieczony lub wędzony. Taki schab świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek.

32,90zł/kg

Słonina
wędzona

Słonina jest bardzo lubiana wśród wschodnich sąsiadów Polski - na przykład w Rosji, na Białorusi lub Ukrainie. Szokujące może być to, że u tych ostatnich słoninę spożywa się oblaną czekoladą. Ale nawet, jeśli nie chcemy eksperymentować w kuchni, nadal możemy zasmakować w słoninie. Może występować jako baza pod jajka sadzone, na kanapce albo jako składnik okrasy z cebulką.

13,90zł/kg

Szynka kulka

Szynka
kulka

Szynka jest standardowym produktem na polskich stołach. Wytwarzana z wieprzowiny, ma bardzo szerokie zastosowanie może być składnikiem kanapek, służyć jako farsz do jajek czy naleśników, jako przystawka, a nawet jako rolada. Szynka kulka ma delikatne mięso i świetnie sprawdzi się w kuchni.

20,90zł/kg

Szynka marysieńki

Szynka wędzona Marysieńki

Wśród produktów tradycyjnych znajduje się również szynka wędzona. Wędzenie polega na konserwacji produktu dymem. Sprawia to, że szynka nabiera charakterystycznego smaku i aromatu. Może stać się wyśmienitym składnikiem kanapek albo dodatkiem do sałatki.

32,90zł/kg

Szynka wędzona tradycyjnie

Szynka wędzona może być ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi sprawi, że każdy, nawet najbardziej typowy posiłek, stanie się wyjątkowy!

29,90zł/kg